Kupferreich | Világhódító út
16129
page-template-default,page,page-id-16129,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Világhódító út

Az első mozgócsőrű vízköpő madár 1998-ban született. Ekkor már közel tíz éves tapasztalatom volt különféle egyedi szobai és kerti csobogók készítésében. Az ötletet a bambuszrudakból készült, tradicionális japánkerti vízijáték, a shishi odoshi adta. Ebben a folyamatosan csorgó víz hoz billegő mozgásba egy másik ferdén levágott rudat. A folyamatos csobogás és a szabályos időközönként kiömlő víz látványa és monoton hangja különös hangulatot áraszt. A klasszikus japánkert szigorú szabályok szerint épül fel, minden ebben megjelenő épített vagy természetes kertépítészeti elem jelkép is egyben, ami filozófikus gondolatokat jelenít meg. Milyen anyagból, milyen más, kertépítészeti stílustól független formában lehetne közvetíteni a shishi odoshi üzenetét?

 

A választ adó képzelettársítás egyértelmű volt: víz – vízimadár, ferdén levágott billegő bambuszrúd – mozgó csőr. Az anyagválasztás pedig szintén egyértelmű: vörösréz lemez, vörösréz csövek és idomok. A vörösréz nemes anyag, időtálló, szépen patinázódik és könnyen alakítható. Vörösizzásig hevítve és lehűtve kilágyul, jól hajlítható, domborítható. Már csak a rézműves mesterséget kellet kitanulnom.

 

A gondolatból három hónap alatt kész termék lett, aminek ugyan gyermekbetegségi bőven voltak, de 1998 szeptemberében Európa legnagyobb kertépítészeti szakvásárán, a kölni GAFA-n már bemutattuk az első mozgócsőrű madárpárt Kelét és Kótyát. Az elismerés egyértelmű volt a szakmai közönség és a vásárlók részéről is. A sikert jelezte a megrendelések mennyisége és a Távol-Keleten gyártott tömegtermékké silányított olcsó másolatok száma. Az eredeti madarak Ausztrálián kívül minden földrészre eljutottak és 1998-óta már több, mint kétezres populációt alkotnak a Földön.

 

Minden újdonságként megjelenő terméknek van egy életciklusa, gyorsan népszerűvé válhat, de ugyanilyen gyorsan el is tűnhet, ha az újdonság erején kívül más értéket nem képvisel. A mi madaraink még élnek, mert bennük van megálmodójuk lelkének egy darabkája, őrzik a jóöreg műhely illatát, a hegesztőpisztoly lángjának halk duruzsolását. Monoton hangon, fáradhatatlanul közvetítik az örök és végtelen teremtő szellem szavakban kifejezhetetlen lélekhez szóló üzenetét.

Az első Kótya

1998.

Az eredeti Bejnye és egy festett vaslemezből készült másolat 2006-ból

GAFA

2006.