Kupferreich | Kiegészítők
16190
page-template-default,page,page-id-16190,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Kiegészítők

A vízköpő madarak a Kupferreich medenceszettjével telepítve, néhány jól megválasztott vízpartimitátor növénnyel, nagy méretű görgetegkövekkel kiegészítve kerti tó nélkül is vízparti hangulatot varázsolnak a kertbe. Ezt akár két négyzetméteren is megvalósíthatjuk. Bár a medencék telepítése, a madarak felszerelése nem igényel különösebb szakértelmet, összességében azért egy ilyen kertrészlet megvalósítása mégiscsak kertépítészeti feladat, amit mi természetesen szívesen elvállalunk.

90 literes fedett medence

90 literes fedett medence beépítése

Jó bevált megoldás akár egy négyzetméteren

A fedett medencénél nincs látható vízfelület, cserébe viszont szinte teljesen gondozásmentes rendszert kapunk. Mivel a 90 litereres medence a földbe van süllyesztve és a perforált fedélen 4cm-es kavicsréteg van, ezért a víz nem melegszik fel túlságosan, és a napfény is csak rövid ideig éri, így nem fog algásodni. Vegyszerekre, vízcserére nincs szükség, csupán a párolgási veszteséget kell pótolni. A vízszintet a nívópálcával lehet ellenőrizni. A fedélre szerelt rozsdamentes acélháló megakadályozza a fröcskölést, és a tompítja a víz hangját. A szett tartalmaz egy 800 l/h -s szűrővel ellátott szivattyút, bekötő és leeresztő tömlőt, rögzítő tüskéket és egy talptálcát a madárhoz. A talptálcakaviccsal feltöltve megfelelő súlyú a madarak rögzítéséhez és gyakorlatilag nem látható belőle a csavarfejeken kívül semmi. A látvány olyan, mintha a madár a kavicson állna. A medencéhez maximum három madarat lehet bekötni. Egy madár elhelyezésekor a minimális helyigény egy 1,2 m átmérőjű kör. Az összeállítás a készen kapható szökőkútmedencés vízjáték szettek, csobogók egy magasabb értékrendet képviselő alternatívája.

275 literes nyitott medence

Talptálca

Rézlemezzel burkolt talptálca

A nyitott medencénk a kisméretű természetes tó látványát imitáló, szabálytalan formájú előregyártott tómedrek helyettesítésre készült a madaraink színvonalának és igényeinek megfelelő kialakítással. Szabályos kör alakjával jobban illik egy tájképi kertrészletbe és természetesebb hatást vált ki, mint egy természetességre törekvő szabálytalan forma. A 275 literes medence 108 átmérőjű és 35 cm mély. Néhány vízinövénnyel beültetve már alkalmas egy, a méreténél fogva ugyan nem teljesértékű, de valódi vizes élőhely létrehozására. Egy medence akkor lesz természetes hatású és könnyed megjelenésű, ha nem látszik a széle, és ráfut a burkolat. A 2-3 centiméterrel a vízfelület fölé futó burkolat árnyékvetése, tükröződése még légiesebbé teszi a látványt. A nyitott medence különlegessége az elegáns és technikailag páratlan szegélymegoldás, ami lehetővé teszi, hogy a kavicsburkolat a vízfelület fölé nyúljon. A burkolat szegélyében visszaköszön a szobrok anyaga, a vörösréz. Az anyaghasználat mellett a görgetegkövek és a kavics felhasználásával ennek az összeállításnak a formavilága is egységes. Visszafogott növénykiültetéssel a minimál stílusú kertekben is felhasználható. A fröcskölés itt elkerülhetetlen, de a nedves kavicsfelület látványa elfogadható, és ha nagyon bevízkövesedik, átforgatással egyszerűen felfrissíthető, vagy ki is cserélhető. A szett tartalmaz egy 2500 l/h-s UV lámpával ellátott szűrőt, ami a vízinövényekkel együtt biztosítja a megfelelő vízminőséget. A minimális helyigénye egy 2 m átmérőjű kör, lehetőleg félárnyékos vagy árnyékos helyen. Burkolatként mindkét medencénél a 4-12 mm-es méretű kavics ideális. Visszafogott, semleges színével a 8-12-es sóskúti kavics a legjobb választás. Használható még esetleg hasonló méretű bazalt zúzalék, de a fehér színű mesterséges kavicsot (koptatott márvány zúzalékot) semmiképpen nem ajánljuk.

 

Méretek, tervezési segédlet (pdf)

 

Megrendelhető kiegészítő a kavicsos medencéinkhez kifejlesztett pvc talptálca. Az alapváltozat alkalmas kavicsos tószegélybe, vagy akár sekélyebb részen a vízbe helyezve is. A rézlemezzel burkolt változat bárhová elhelyezhető. Ezeknél a talpra van rögzítve a szabályzó csap, amit egy réz kupak takar el. A talptálcákhoz a madarak lábát speciálisan kell kialakítani, ennek többletköltségét a talptálca ára tartalmazza. Töltőanyag mennyisége 4 liter 4-12mm méretű kavics, vagy kőzúzalék. Feltöltő kavics nélkül szállítjuk.